Altijd blijven tweaken!

Door Pathogen op woensdag 28 augustus 2013 16:26 - Reacties (12)
Categorie: Algemeen, Views: 4.015

Vroeger bestond tweaken er voor mij uit om zoveel mogelijk uit beperkte hardware te krijgen.
Glide driver wrappers om games te kunnen spelen die de grafische kaart niet ondersteunt, want ja, ik ga echt niet mijn zakgeld uitgeven voor een 3d accelerator. Ik wílde het wel, maar het was nou eenmaal niet mijn PC, dus die kaart kwam er gewoon niet in.

Toen kreeg ik mijn 486 (DX100 uiteraard). Doordat ik nu mijn eigen hardware had maakte ik kennis met het upgraden van intern geheugen. Als ik het me goed herinner heb ik nog op een HCC-dag RAM moduletjes kunnen kopen :)

Nog wat later heb ik van mijn zuurverdiende zakcentjes een AMD Athlon 600 systeempje kunnen kopen. De videokaart, een Diamond Viper V330, heb ik na een paar dagen vervangen voor een Geforce 2 MX400. Wat een systeem was dat zeg! 8-)

Toen de nieuwigheid er eenmaal af was ging ik ook met dit systeem aan de slag. Al snel ontdekte ik de jumpertjes op het moederbord waarmee je de processor over kon klokken en draaide mijn PCtje zonder problemen op 750Mhz in plaats van 600 }>

Helaas pindakaas heb ik in mijn ogen de beste bang for buck videokaart ooit afgelost met de allerslechtste videokaart die ik ooit heb gekocht. De Club3d Geforce FX5900XT.
Ook deze kaart was nog aangeschaft in het zakgeld-tijdperk, dus de verspilling van mijn zuurverdiende centjes kwam toen nog extra hard aan.
Club3d was namelijk de énige fabrikant waarbij de benaming "XT" niet een goede toevoeging was; de FX5900 XT was een budgetversie van de normale FX5900 en kwam qua prestaties totaal niet in de buurt van zijn grote broer.

Met deze kaart heb ik dan weer wél heel vaak zitten prutsen om te kijken of ik de gelockte shaders unlocked kon krijgen. Ook is dit de eerste keer geweest dat ik een videokaart heb overgeklocked.

Tegen de tijd dat ik de opvolger voor dit systeem kocht zat ik al in mijn studententijd. Ik kan me herinneren dat ik (via Tweakers!) een Ati x800 Pro heb gekocht, samen met een Athlon 2600+ en een Asus A7V600 bord (Socket A) en dat ik die met het OV heb opgehaald (lang leve de OV-Chipkaart). Ook hier ben ik druk mee aan het clocken geweest. Dit keer voor het eerst met benchmarks, zodat ik ook echt kon zien of het iets uithaalde :P

Na een tijdje voelde toch de processor weer als een bottleneck, dus heb ik ergens (volgens mij ook weer tweedehands via Tweakers) in 2007 voor mijn verjaardag een Socket 939 setje gekocht met een AMD Athlon 64(!) 3200+. Het moederbord is me geheel ontschoten, maar ik heb in die jaren voornamelijk Asus spul gehad, dus dat moet bijna wel.
Wat ik nog wél weet, is dat ik géén nForce chipset had en daar erg blij mee was. De issues tussen nForce chipsets en Maxtor harddisks die ik in de jaren daarvoor bij anderen had gezien maakten me wel duidelijk dat ik daar met mijn Maxtortje ver weg van moest blijven.
Even nakijken bij Asus leert dat het er eentje uit de A8V serie moet zijn geweest.

Mijn volgende systeem was compleet nieuw :o
Sinds het najaar van 2007 was ik niet langer een student maar een werkend man. Helaas ging tot april 2008 mijn geld best rap, want ik wilde nou eenmaal een rijbewijs halen. Gelukkig woonde ik nog thuis, wat betekende dat ik direct na mijn rijbewijs een auto kon kopen en het maandsalaris daarna weer geld genoeg had om een nieuwe PC te kopen.
Het werd een Core2Duo E6750 in een Asus V3-P5G33 barebone. Lekker compact m-ATX systeempje, dat tilde ook meteen een stuk makkelijker mee naar LAN parties.
Helaas snapte ik op dat moment geen hol van de nummering van ATi kaarten, dus had ik een HD3450 in mijn verder supersnelle PC zitten. Dat bleek dus een typisch HTPC kaartje te zijn |:(
Die videokaart was dus erg snel vervangen voor een ATi HD3870.
De 3870 bleek een genot op het gebied van overclocken te zijn. Helemaal toen de stock koeler eraf ging en er een Zalman VF1000 voor in de plaats kwam.

Om de E6750 over te clocken had ik wat meer moeite nodig. De BIOS van de V3-P5G33 bevatte namelijk helemaal geen overclocking opties. Op zich logisch voor een barebonebordje, ware het niet dat een beetje stickergepeuter aangaf dat het gewoon een relabeled P5K-VM moederbord was.
Van een beetje BIOS flashen was ik ondertussen ook al niet vies meer, maar het reflashen van dit bordje was nog niet zo heel simpel. Ik heb het bord eerst moeten bricken en daarna via de BIOS recovery modus van Asus de nieuwe BIOS "recoveren". Dat kostte wel even wat zweet, want die kennis had ik nog niet toen ik aan dat avontuur begon...

Puntje bij paaltje heeft die E6750 nog een hele tijd lekker op 3,3Ghz gesnord in plaats van zijn standaard 2,6Ghz O+

Het uiterste uit mid- tot high-end hardware halen is altijd erg leuk geweest, maar er kwam een moment dat ik toch eens het nieuwste van het nieuwste wilde. Toen de i7-920 op de markt kwam heb ik die héél snel gekocht. Wat een brute kracht zat daarin!
Het duurde niet heel lang voordat het me duidelijk werd dat dit een échte heethoofd van een CPU was. De i7-920 is dan ook de reden geweest voor mijn uitstap naar watercooling :9~

Ondertussen met een HD4850 in plaats van de HD3870, en een nieuwe case (CoolerMaster CM590, met het windowed zijpaneel van de CM690 die perfect past!) knutselde ik lekker een custom waterloopje in elkaar. Met een beetje hulp van tie-wraps kreeg ik die 240 radiator mooi voorin de kast met nog genoeg ruimte voor 1 HDD en een DVD brander.

Watercooling is gaaf om te doen, maar is een hoop gedoe om mee te sjouwen. Wel heb ik een belaste i7-920 op 17 graden Celsius zien staan op een nacht tijdens Campzone. Worth it :D

De HD4850 heb ik ook nog gemod toendertijd. Van de stock cooler heb ik een stuk heatsink afgedremeld, zodat ook de VRM's nog goed gekoeld werden met de Zalman VF1000 erop. Of het echt scheelde weet ik niet, maar in gemoedsrust zeker!
Die 4850 clockte ook ontzettend goed over. Hij kon simpelweg 4870-snelheden aan, zelfs nog ietsje meer, maar met al dat clockgeweld zat ik wel tegen de grenzen van mijn voeding aan :X

Na deze high-end piek ben ik me meer gaan interesseren in het compacter, stiller en "sleeker" maken van mijn PC. Het werd allemaal steeds strakker afgewerkt en ik geloof dat ik in een jaar tijd 3-4 verschillende cases heb gehad :)
Die cases werden allemaal gevuld met een AMD Phenom II X3 720 die helaas niet te core-unlocken viel, en naarmate de cases kleiner werden kromp het moederbord eronder van ATX naar mini-ITX. Ook ben ik in die tijd overgestapt op mijn eerste SSD (oh mijn GOD wat een verademing was dat zeg!) wat natuurlijk ook de boel weer wat kleiner en stiller maakte.

Qua PC is het aandeel tweaken sindsdien echt een stuk minder geworden. Afgelopen najaar ben ik overgestapt op een laptop en het enige "tweakwerk" dat ik daar nog op heb gedaan is het OS op mijn eigen SSD installeren, of je moet meetellen dat ik bij de supportafdeling toch nog een tweede harddiskbracket heb losgetweakt ;)

De mini-ITX Phenom PC draait nog steeds, nu als vet onderclocked HTPC.

Gelukkig gaat het tweaken tegenwoordig door op de smartphones. Dankzij custom ROMs heeft de HTC Desire het hier toch zeker 2,5 jaar uitgehouden :Y Nu is ie vervangen door een Chinees toestel (Jiayu G3S), wat ik op zich ook wel een tweakeractie vind.
Mede dankzij de blogs van Spekkie88 is deze nu voorzien van een custom recovery en verbeterde GPS ontvangst, en voor het laatste staat nog meer tweakerij op de agenda.

Zal ik ooit hardware kopen en dan gewoon met rust laten? Ik denk het niet.

Smartphones, PC's, laptops, er valt altijd wel meer uit te halen dan wat je standaard geleverd krijgt. Dat hoeft niet per sé sneller te zijn, tegenwoordig is het meer de sport om een hogere efficiëntie te bereiken.
Alleen al het verwijderen van alle overbodige troep uit een ROM kan al zoveel toevoegen aan de beleving van een toestel.

Overigens nog een fun fact: mijn Geforce 2 MX400 haalt een score van 3 bij PassMark, mijn huidige GeForce 650M 1298 :D

Volgende: Het laptopdilemma 11-02 Het laptopdilemma

Reacties


Door Tweakers user UNXpanD, woensdag 28 augustus 2013 16:38

Mooi verhaal, zeer herkenbaar. :P

Door Tweakers user DonJunior, woensdag 28 augustus 2013 17:26

Wat een leuke blog om te lezen. Leest lekker weg ook. Veel cijfertjes maar die zijn toch prima leesbaar verwerkt.

Door Tweakers user PixelShooter, woensdag 28 augustus 2013 20:27

mijn Geforce 2 MX400 haalt een score van 3 bij PassMark, mijn huidige GeForce 650M 1298

Damn... :P

Door Tweakers user marcel87, woensdag 28 augustus 2013 20:43

Haha mooi verhaal. Ik herken er ook wel wat in, al ben ik nog helemaal niet zo lang actief dan jou. Vier jaar geleden was ik al bang dat er iets mis ging wanneer ik de zijkant van de pc eraf zou draaien... whahahaha, stom! :P

Mja leergierig als een gek en alleen om de gedachte dat de pc boer een eindje verderop gewoonweg relatief trage meuk verkoopt voor een hoge prijs vond ik dat ik er maar eens in moest gaan verdiepen, sindsdien nooit meer iets kant-en-klaar gekocht en dat bevalt wel goed.
Vind deze materie zelfs zo interessant dat ik af en toe nog overweeg om na mn 9 jaar studie civiel, toch nog wat in de ICT te gaan doen... mja, echt met de hand aan de gang (hardware) of iets als ontwerpen (PCB oid) zal ik vast niet snel meer tussenkomen... en zou ook niet weten welke weg ik daarvoor mag bewandelen.

De enorme snelheidswinsten bij echt tweaken was dan echt voor mijn tijd of voltmodden e.d. De enige snelheidswinst die ik ervaarde was toen ik mezelf eindelijk zover had gekregen dat ik zelf wilde bouwen en ik van een Sempron 3100+ uiteindelijk over ging naar een i7-2600K. Zelfs op stock een wereld van verschil. lol >:) >:)

[Reactie gewijzigd op woensdag 28 augustus 2013 20:46]


Door Tweakers user R3NC0N, woensdag 28 augustus 2013 20:52

Ik ben pas 18, maar toch herken ik er heel veel in :P
Op mijn 10e was ik al bezig met mijn eerste computer, componenten met zakgeld bij elkaar sprokkelen en zo iets in elkaar kunnen zetten. Het heeft érg veel frustraties opgeleverd na opgeblazen moederborden (condensatoren die letterlijk bol stonden), rokende voedingen en stinkende ram modules. Hoe ik het voor elkaar kreeg weet ik nog steeds niet, maar dat het frustratie opleverde weet ik maar al te goed!

Leuk artikel vol herkenning!

Door Tweakers user Ingcharoth, woensdag 28 augustus 2013 22:45

Ik begon voor het eerst met prutsen aan computers tijdens mijn studententijd in 1988, toen kon ik op de rommelzolder van een bedrijf een leuke 8088 in elkaar knutselen, en voor weinig meenemen. Nu, 25 jaar later, pruts ik nog steeds, maar toch vaker 'omdat het moet', dan voor de lol. Veel is nu kant en klaar verkrijgbaar, en het plezier om langdurig te puzzelen om iets voor elkaar te krijgen is toch wat minder geworden. Althans, ik baal ervan dat het gewoon zoveel tijd kost. Tijd is veel schaarser dan vroeger, en er zijn nog zoveel andere leuke dingen te doen, waar ik nooit aan toegekomen ben. Maar misschien ga ik wel weer meer tweaken als ik 65 67 ben :P

Door Tweakers user SomerenV, donderdag 29 augustus 2013 00:11

Heel herkenbaar verhaal! Zelf ben ik ook alweer een jaartje of 10 bezig met PC's in elkaar knutselen. Voorheen kregen ik en m'n broertje altijd de oude PC's van m'n vader (Een 386, Pentium 1 en een Pentium 2) maar zo rond m'n 13e/14e kochten m'n ouders een nieuwe PC voor ons bij de plaatselijke computer-boer. Daarin zat de toen glorieuze Geforce 3 TI, maar nog geen twee weken na de aankoop ging de PC kapot en werd die kaart vervangen bij diezelfde winkel door de Geforce 4 MX. Volgens die winkel gelijkwaardig maar ik wist dat die kaart een stuk minder was. Daarna nooit meer een PC laten repareren of kant en klaar gekocht, maar alles zelf in elkaar geknutseld. Veel goedkoper en geeft veel meer voldoening :)

Door Tweakers user Spekkie88, donderdag 29 augustus 2013 10:34

Super leuk geschreven en idd heel herkenbaar :D
Ik heb die 5900XT ook nog gehad, al kwam ik er pas een jaar of 2 geleden achter dat die dus idd minder moet zijn geweest dan de non XT... Achja toen was ik nog jong en onwetend :P

Door Tweakers user rob079, donderdag 29 augustus 2013 13:54

Leuk man! Zelf ooit begonnen in het IBM XT tijdperk (opa spreekt :) )
Ooit nog eens gevreesd een moederbord uit PC van Pa te hebben opgeblazen maar bleek gelukkig alleen het zekeringetje te zijn... zweetdruppeltjes!
En @ingcharoth: Ik ben nu 56 maar tweak nog vrolijk mee, dus waar wacht je op? ;)

Door Tweakers user Ingcharoth, vrijdag 30 augustus 2013 00:23

rob079 schreef op donderdag 29 augustus 2013 @ 13:54:
[...]
En @ingcharoth: Ik ben nu 56 maar tweak nog vrolijk mee, dus waar wacht je op? ;)
Op meer vrije tijd :+

Maar okee, het is ook weer niet zo dat ik helemaal niet meer tweak, alleen de tijd daarvoor is zo snel voorbij, nog veel sneller dan vroeger (lijkt het wel) ;)


Door Tweakers user Pathogen, vrijdag 30 augustus 2013 10:33

Maar je neemt wel de moeite om commentaar te schrijven, goed zo! :Y

Reageren is niet meer mogelijk